2019-11-29 13:48:39• hírek • Bajnai Botond

Exkluzív interjú: Erdélyi körútjukról meséltek a Hazajáró műsorvezetői

Bizonyára sokan ismerik a Duna Televízió 2011 óta adásban lévő Hazajáró honismereti és turisztikai magazinjának heti műsorát. Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor, az adás két főszereplője erdélyi-partiumi iskolalátogatásra indultak: Szatmárnémetiben zárult a körút.

Akik követik a magyar állami televízió kultúrműsorait, azok bizonyára találkoztak már a Duna TV Hazajáró című honismereti és turisztikai magazinjával.

A műsor két főszereplője, Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor ismét Erdélybe látogattak, ahol 21 iskolában tartottak „Szülőföldünk a Kárpát-medence” címmel rendhagyó földrajz-, és honismereti órákat diákok számára.
 

A körút november 25-én, Nagyváradon kezdődött el, és 29-én, Szatmárnémetiben ért véget. Pénteken a Kölcsey Ferenc Főgimnázium és a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai találkozhattak a két műsorvezetővel.



A szatmári előadást megelőzően Oszkár és Sándor a Szatmár.ro munkatársaival beszélgettek a körút kapcsán.


Hányadik adásánál jár már a Hazajáró, mi a célja az iskolai körútnak?

A Hazajáró honismereti és turisztikai magazin 2011 óta van adásban a Duna TV-n, nyolc év alatt összesen 254 adást készítettünk, de az utóbbi időben nem csak filmeket forgattunk, hanem egyre többet mesélünk filmjeinkről és az ezzel járó munkáról is, elsősorban diákoknak. Ezért vagyunk most itt Szatmárnémetiben is, illetve ezt megelőzően további 20 erdélyi és partiumi iskolát látogattunk meg a hét folyamán.
Próbálunk a fiataloknak a természetjáráshoz egy kis kedvet csinálni, és egy kis hazafias dózist eljuttatni hozzájuk, illetve átadni azokat az üzeneteket, amelyeket a Hazajáró magáénak vall.

Hol jártatok eddig, hogy nézett ki ez a körút?

Ez a körút az Erdélyi Kárpát Egyesület szervezésében, és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósulhatott meg. November 25-én Nagyváradon kezdünk, majd eljutottunk Kolozsvárra, Tordára, Marosvásárhelyre, Nagybányára, illetve Szatmárnémetibe is, ahol itt, a Kölcseyben a főgimnázium és a Hám János Líceum diákjai előtt lépünk színpadra.
Az elmúlt évek során több ilyen körutat sikerült megszervezni, ami azért nagyon jó, mert a diákokhoz így tudunk eljutni a legkönnyebben. Természetesen jelen vagyunk Facebookon és Instagramon is, viszont a személyes találkozások sokkal meggyőzőbbek.

Hogyan zajlik egy-egy ilyen közönségtalálkozó?

Általában 45-50 percet tartanak az alkalmak, képek és videók segítségével bemutatjuk a stáb tagjait, mesélünk arról, hogyan zajlanak a forgatások, milyen nehézségekkel találkozunk, milyen utóélete van a Hazajárónak, majd a végén levetítünk egy bakiparádét, ami nagyon szoktak élvezni a gyerekek, illetve egy rövid kisfilmet, amely a műsor legfontosabb üzeneteit foglalja magába.

Milyen visszajelzések érkeznek a diákok részéről?

Abszolút pozitívak! Egy-egy előadás előtt gyakran félünk attól, hogy nem tudjuk majd lekötni csoportot, mivel miután megkérdezzük, ismerik-e a Hazajáró műsorát, 95%-ban nemleges választ kapunk, holott, 8 év alatt, mint mondtuk, 254 filmet készítettünk, amelyek mindegyike megtalálható a YouTube-on, de mégis sokan nem találkoztak velünk korábban.
Viszont alig telik el 5-10 perc, azt tapasztaljuk, hogy mindenki feszülten figyel, a társaság elcsendesedett, és még véget sem ér a bemutató, máris egyre többen csatlakoznak hozzánk a közösségi portálokon.
A diákok többsége úgy ül be az előadásra, hogy semmit nem tudnak a Hazajáróról, viszont sokan egészen lelkesen hagyják el a termet.

Gondoltatok esetleg egy állandó Youtube vlog csatornára, ami inkább a fiatalabb generációt célozná meg a jövőben?

Igen, sokat gondolkodunk az utóbbi időben ilyesmin, viszont negyvenhez közel már kicsit nehezünkre esik a váltás, ugyanakkor nagyon fontos cél a fiatalok megszólítása, ezért vélhetően meg kell majd lépnünk ezt, hiszen csak így kerülhetünk közelebb a fiatalokhoz.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: